Superiorne Alternative Užasnom Windows Softveru

by steel | No Comment

Bilo da se radi o aplikaciji koji dolazi u paketu s vašim računalom, u paketu s drugim softverom ili samo kao dodatak za određeni zadatak, Windows je prepun često korištenim ali bezveznim softverom. Predstavljavamo vam listu aplikacija koje su na portalu LifeHacker od strane tisuće korisnika ocijenjene kao crapware, a koje imaju puno bolju i besplatnu alternativu.

 

adobe-reader

Aplikacija za izbjeći: Adobe Reader

Zamjerka: Spora, nesigurna i pokreće pomoćne aplikacije pri pokretanju

Superiorna alternativa: Mi preferiramo SumatraPDF iako su Foxit Reader i PDF-XChange Viewer također popularne alternative.

Napomena: Adobe Reader nije super aplikacija ali je nažalost nezamijenjiv u nekim posebnim slučajevima PDF dokumenata, posebice onima sa vodenim žigovima. Ako s PDF dokumentima radite često, Adobe Reader može biti neizbježan ali je dobra ideja da isprobate nešto kao Sumatra pa da budete sigurni.

 

adobe-flashAplikacija za izbjeći: Adobe Flash

Zamjerka: Usporava računalo, uzrokuje česte  padove preglednika, jede resurse, troši bateriju, zagrijava laptop itd itd.

Superiorna alternativa: Nažalost, nema je.

Napomena: Prilično je teško izbjeći Flash ovih dana. HTML5 ga polako zamjenjuje u nekim slučajevima ali puno web stranica i dalje zahtjevaju Flash. Najbolje rješenje je da instalirate nešto poput Flashblock koji je dostupan zaChrome Firefox i koji će vam učitati flash samo kada vam je potreban. Alternativno, možete deinstalirati Adobe Flash u cijelosti i koristiti ugrađenu Chrome verziju koja je u mogućnosti zamijeniti Adobe Flash na nekim stranicama poput YouTube-a.

 

norton-antivirusAplikacija za izbjeći: Norton, McAfee i drugi antivirusni programi

Zamjerka: Skupi, spori, nakrcani.

Superiorna alternativa: Microsoft Security Essentials

Napomena: Iskreno mislim da otkako je Microsoft Security Essentials izašao, niste imali mnogo razloga da koristite bilo što drugo. MSE je lagana aplikacija, dobra u hvatanju virusa i sve obavlja u pozadini bez da vas gnjavi. Ako vam se ipak stvarno ne sviđa MSE, ipak imate nekoliko drugih solidnih opcija koje sad neću navoditi ovdje.

 

 

IEAplikacija za izbjeći: Internet Explorer

Zamjerka: Vječno korak izad drugih.

Superiorna alternativa: Google ChromeFirefoxOpera

Napomena: IE nije užasan (verzija 9 je donijela nekoliko poboljšanja) ali to još uvijek izgleda korak izad svih ostalih browsera koji postoje. Ukoliko to nije jedini preglednik koji može učitati određenu web aplikaciju, vjerujemo da nije vrijedan vašeg vremena.  Iskoristite IE za downloadanje boljeg i kvalitetnijeg browsera i nakon toga jednostavno zaboravite na njega.

 

Aplikacija za izbjeći: Browser Toolbars

Zamjerka: Uopće ne znam gdje početi. Oni će promijeniti početnu stranicu, pratiti navike vaših pretraživanja, zauzeti prostor i smanjiti preglednost, te vam ponuditi dodatke koje ne želite.

Superiorna alternativa: Ne instalirati ih.

Napomena: Postoji nekoliko iznimaka ali u cijelini želite izbjeći alatne trake po svaku cijenu. Alatne trake često dolaze u paketu sa drugim softverom i napravu kupus od vašeg browsera pa tako svaki put kada vidite potvrdni okvir uz riječi “Ask Toolbar” kraj njega, učinite sve što je potrebno da ta stvar ostane van vašeg računala.

 

wmpAplikacija za izbjeći: Windows Media Player

Zamjerka: Nedostak podrške formata, crappy sučelje.

Superiorna alternativa: VLCKMPlayerMedia Player Classic

Napomena: Windows Media Player nije sav tako loš ali rijetko je poželjniji nad ostalim jednostavnijim i besplatnim video playerima kao što su VLC ili KMPlayer. Jedini problemčić je što ga se ne moze kompletno ukloniti bez dodatnog tweakanja.

 

 

 

itunesAplikacija za izbjeći: iTunes

Zamjerka: Sporije od kornjaće s utezima na nogama, dolazi s dosadnim Apple Software Update i nepotrebnim QuickTime.

Superiorna alternativa: WinampFoobar2000MediaMonkeySpotify i tona drugih.

Napomena: Ako morate sinkronizirati s iOS uređajem, možda možda ne možete izbjeći iTunes no zato iTunes možete koristiti isključivo za sinkronizaciju, a za slušanje glazbe nešto drugo.

 

 

 

QuicktimeAplikacija za izbjeći: QuickTime

Zamjerka: Nepotrebno, dolazi s dosadnim Apple Software Update

Superiorna alternativa: QT LiteVLCKMPlayerMedia Player Classic

Napomena: Ako koristite iTunes morate imate i QuickTime na svom sustavu koji ima neke dosadne navike. QT Lite je odlična QuickTime zamjena koja će raditi i sa iTunes, a ako uopče nećete koristiti iTunes onda QuickTime video bez problema možete gledati u VLC-u.

 

 

 

winzipAplikacija za izbjeći: WinZip

Zamjerka: Skup i nepotreban.

Superiorna alternativa: 7-ZipWinRAR i ostali.

Napomena: WinZip je potpuno nepotrebna aplikacija na modernim Windows računalima koji već imaju ZIP podršku ugrađenu. 7-Zip je idealna zamjena kao i WinRAR ako vam ne smeta što je shareware.

 

 

 

neroAplikacija za izbjeći: Nero Burning ROM, Roxio Creator, i ostali natrpani CD/DVD programi za prženje.

Zamjerka: Skupi, natrpani dodacima.

Superiorna alternativa: ImgBurn

Napomena: Brandovi kao što su Nero i Roxio svakako su napredniji od svojih freeware kolega ali većina korisnika nikada neće trebati njihove naprednije opcije, a posebno s obzirom na njihovu cijenu (što u novcima, što u kompliciranosti). Osim toga pokraj smartphone-ova i USB stickova, koliko često uopće pržite optičke medije danas?

 

Aplikacija za izbjeći: Paint

Zamjerka: Zar je još 1995.?

Superiorna alternativa: Paint.NETGIMP

Napomena: Ako ste ikada trebali napraviti nekakvo osnovno uređivanje slike, vjerovatno ste shvatili da je Microsoft Paint nevjerovatno primitivna (gotovo djetinjasta) aplikacija. Paint.NET će poslužiti za sve vaše osnovne potrebe uređivanja slike, a GIMP nudi više naprednijih opcija.

 

windows-live-messangerAplikacija za izbjeći: AIM, Windows Live Messenger

Zamjerka: Podržavaju samo jednu mrežu istovremeno, natrpani su reklamama.

Superiorna alternativa: PidginMirandaTrillianDigsby

Napomena: Mi preporučujemo Pidgin ali ako vam se ne sviđa, Trillian i Digsby su također korisne multi-mrežne opcije međutim obje sadrže oglase ili dodatni crapware u paketu što ovim člankom pokušavamo izbjeći.

 

Aplikacija za izbjeći: Windows Picture Viewer

Zamjerka: Ne podržava sve formate i vrlo je osnovan.

Superiorna alternativa: IrfanViewXnView

Napomena: Windows Picture Viewer je u redu ali ako želite podršku za više formata i dodatne mogućnosti kao što su keyboard shortcut-i, IrfanView je odlična zamjena.

 

skypeAplikacija za izbjeći: Skype

Zamjerka: Teško ga isključiti, pokreće se na startupu, užasno sučelje.

Superiorna alternativa: Google Video Chat

Napomena: Ovog je malo teže izbjeći jer svi drugi koje znate vjerovatno koriste skype ali pošto je takva bol u stražnjici, vjerovatno se isplati pokušati sve prijatelje prebaciti jer vjerovatno živcira i njih kao i vas.

 

 

 

ms-officeAplikacija za izbjeći: Microsoft Office

Zamjerka: Skup, spor, težak za korištenje.

Superiorna alternativa: LibreOfficeGoogle Docs

Napomena: Office brandovi nikad se nisu dičili svojom brzinom ali Microsoft Office je jedan od največih prijestpnika. Čini se kao da buljite satima u ekran dok se napkon ne pokrene. Ako stvarno ne ovisite o Microsoft Office-u, LibreOffice je odlična, besplatna zamjena koja se nosi s većinu potreba korisnika, a Google Docs se također može sviditi avanturistima.

 

notepadAplikacija za izbjeći: Notepad

Zamjerka: Nedostak mogućnosti.

Superiorna alternativa: Notepad++Notepad2

Napomena: U redu ga je koristiti za jednokranu izmjenu ali ako providte više vremena s tekst urednicima, vjerovatno već znate koliko je bolan klasični Windows Notepad. Notepad++ je prepun korisnih opcija kojega uzdižu iznad Notepad-a. Ako se stvarno želite riješiti klasičnog Notepada, nekoliko tweak-ova će osigurati da ga nikada više ne upotrijebite.

 

 

windows-command-promptAplikacija za izbjeći: Windows Command Prompt

Zamjerka: Uznemirujuće sučelje, nedostatak funkcija.

Superiorna alternativa: Cygwin Console2, PowerShell

Napomena: Ako rijetko posjetite command prompt, windows ugrađeni vam vjerovatno nudi dovoljno. Ako ste česti korisnik command line prompta, tada ćete poželiti malo napredniji. Korisnicima upoznatim s Windows komandama će se sviditi PowerShell dok će se UNIX veterani uglavnom odlučiti za Cygwin shell u kombinaciji s boljim terminal programom kao što je Console2.

Leave A Response