Google Plus – Sve je lakše kad si velik

by steel | No Comment

Napokon bez pozivnica možete postati član još jedne duže vremena najavljivane Googleove društvene mreže Google+. Na užas svih Facebook fanova, Google se za privlačenje novih korisnika-članova koristi teškom artiljerijom i to svojim najmoćnijim oružjem, svojom početnom stranicom, www.google.hr u našoj lokalnoj inačici ili globalnoj www.google.com.

Google mami korisnike

Vjerujem kako je većina na google homepageu zapazila plavu strelicu popriličnih dimenzija koja vas usmjerava na klik u gornji lijevi ugao. Očekivali bismo od divovskog Googla elegantnije rješenje, možda nekakva animacija koristeći HTML5!?
Logika zašto to izgleda tako jednostavno je u tome da sa ovim animiranim gifom nema promašaja kod surfera i to bez obzira koji internet preglenik koristili. Pozvani su svi i svi to moraju vidjeti. Čak ukoliko koristite i prethistorijski Internet Explorer 6.

Ukoliko ste korisnik nekih od Googleovih servisa primjetit ćete u istom tom uglu +VašeIme. Ukoliko niste korisnik, postat ćete, vjerujte mi. Kad već tako osobno piše +Vi (ukoliko niste korisnik) google psihološki puca na to da otkrije tko se to krije iz računala, a i Vi biste mogli saznati klikom.

Još jedna marketinška aktivnost privlačenja novih članova Google je iskazao prikazivanjem profila poznatih osoba. To je izvrsna stvar. Ako su vaši idoli na Google+, poželjet ćete biti u njihovim krugovima, barem virtualno. Dokaz za to je Twitter i njihove poznate javne osobe. Pjevačice, glumci, zabavnjaci i estradnjaci.  Ukoliko su ti profili na Twitteru popraćeni ekskluzivnim golišavim fotografijama (za koje ipak vjerujem da njihovim objavljivanjeTwitter plati koji $ dotičnima) vijest se brzo širi. Ako je nešto ekskluzivno na Twitteru onda morate doći na Twitter da biste to i pogledali. Korist je u tom slučaju obostrana.

Google+ je izabrao izvrstan trenutak kad je otvorio svoju društvenu mrežu gledajući Facebook.
Najavljivane promjene u sučelju, funkcionalnosti, organizacije samog sadržaja, vaših prijatelja i opće konfuzije koja nastane svakom promjenom na Facebooku, članove ispočetka dovede u napast da obrišu svoj profil ili ga jednostavno zanemare i više se ne prijavljuju.
U tom slučaju tražite alternativna rješenja, druge društvene mreže i servise. Svaka čast Google, ovim ste činom dobili najmanje 200 000 izbjeglica sa Facebooka. Kako god, Mark Zuckerberg će ubuduće biti oprezniji sa svojim najavama.

Google+

Mnogi će se upitati zašto je gigantskom divu Googleu potrebna društvena mreža?
Odgovor je više nego očit. Kako je Googleu i dalje glavni prihod prikazivanje reklama servisom AdWords, nedostajalo im je upravo ono što je Facebook imao od samog svog početka, informacije o korisnicima. I to detaljne informacije. Na Facebooku možete napraviti reklamnu kampanju toliko usmjerenu da se oglas može prikazivati samo djevojkama u dobi od 21 do 25 godina, koje su u vezi i zaposlene su.
Sada će to moći i Google zahvaljujući svojoj društvenoj mreži i vašim podacima koje upisujete.
A to je tek početak, jer krugovi su se zavrtjeli.

Leave A Response