Detaljan Vodič O SEO Optimizaciji Sadržaja Za Tražilice Koristeći WordPress

by steel | No Comment

Koristite li WordPress sigurno ste čuli ili pročitali kako je izvrstan u pogledu optimiziranosti za tražilice.
Pretpostavka je samo da redovito pišete novi sadržaj i objavljujete ga, a sve će ostalo odraditi njegov vrlo uredan kod, automatski odrađen permalink i eventualno vaših nekoliko dodanih tagova. Je li uistinu baš tako?
U ovom tekstu pažnja će biti usmjerena na ključne riječi kojima želite postići što bolju poziciju na tražilicima. Jedan od plugina koje pretpostavljamo da već imate instalirane a kroz čije primjere će vas voditi ovaj vodič je All in One SEO Pack.

Povećanjem broja posjeta koji potencijalno nastaje boljom pozicijom i češćom vidljivosti na tražilicama preko ključnih riječi, na vašoj web stranici povećavate konverziju, pretvarate svoje posjetitelje u kupce, konzumente ili ostvarujete veću dobit češćim prikazivanjem reklama.

Naslov članka i SEO naslov članka nije isto

alt

Naslov članka prilikom objave novoga sadržaja će se pojaviti iznad teksta i biti ujedno i poveznica na taj URL. Uočite da je permalink koji je automatski pridodan prilično dugačak i kompliciran sa puno crtica između riječi.
Prijedlog je istaknuti u permalinku samo ključne riječi koje se nalaze u Naslovu i Tekstu. Naš bi permalink u ovom slučaju mogao izgledati ovako: /vodic-seo-optimizacija-wordpress. Na primjeru iz gornje slike su standarna polja za unos Naslova i Permalinka koji se nalaze u WordPressu.

Idemo se sada pozabaviti pluginom All in One SEO Pack.

alt

Kao što vidite na slici i ovdje se nalazi polje za unos naslova Title ali sam ga upisao drukčije od naslova samog članka. Zašto sam to učinio?

Ovaj Title koji upišete u to polje će se pojaviti kao Naslov stranice u na vrhu vašeg internet preglednika i to je Naslov koji tražilice prate te ga uvrštavaju u rezultat pretraživanja. Još jedna stvar zašto je ovo izuzetno važno je i broj znakova uključujući i prazne razmake. Taj broj ne bi smio prelaziti 60 znakova i u ispravno napisanom primjeru kao što je gornji taj broj ne prelazi brojku 60.

Kada bi upisao identičan Title kao i Naslov članka: “Detaljan vodič o SEO optimizaciji sadržaja za tražilice koristeći WordPress” premašio bi broj 60 nepotrebnim i nevažnim riječima kojima ne ciljam na tražilice. Dakle, naštetio bi svome članku i ne bi bio 100% optimiziran.
U polje Description UVIJEK upišite opis vašeg članka. Iako neki webmasteri uporno ignoriraju Meta name Description on je vrlo važan jer vam određuje opis linka uz Sitelinks na stranici sa rezultatima pretrage na kojima se nalazi vaša stranica.
Ukoliko i ne upišete Description uz Sitelinks će Google dodati tekst iz vašeg članka, neće ostati prazno, ali tekst ne mora započeti sa idealnim SEO ključnim riječima. Naravno i u posljednje polje Keywords upišite Ključne riječi kojima ciljate na tražilice.
Pazite na zamku koje tražilice postavljaju prilikom upisivanja ključnih riječi. Te riječi se MORAJU nalaziti na samoj stranici unutar teksta kako bi sadržaj bio relevantan. Tražilice će prihvatiti Ključne riječi koje ste upisali samo i isključivo onda kada se one nalaze unutar članka, a vi ujedno i dokazujete da je vaš članak relevantan sa opisom, ključnim riječima, naslovom teksta i samim tekstom odnosno člankom.

Linkovi unutar Članka na ostale Članke na vašoj web stranici
Izuzetno je važno unutar vašeg novog članka postaviti i linkove koji će voditi na vaše ranije objavljene članke na istoj web stranici i to na način da vam link bude neka od ključnih riječi koje ciljate.
Pazite da se ista ključna riječ nalazi i na stranicu na koju link vodi.
Na taj način ćete značajno smanjiti Bounce rate, odnosno postotak posjetitelja koji nakon dolaska na vašu stranicu ne napravi više niti jednu akciju. Ne kliknu nigdje unutar stranice nego ju odmah napuste.
Bounce rate vaše web stranice ne smije prelaziti 50%. Ukoliko prelazi, morate se zapitati što nije u redu u s njom.

Dodavajući interne linkove slobodno zakomplicirajte život tražilicama. Kada tražilica uoči link unutar teksta koji vodi na vaš drugi članak, posjetit će i tu stranicu, te ukoliko nije ranije indeksirana, prihvatit će i nju. U SEO pogledu, interni linkovi vam mogu poboljšati i page rank.

Optimizacija slika za tražilice unutar članka

alt

Budući da će vaš članak ukoliko sadržava i slike, one biti usko tematski povezane sa ključnim riječima iskoristite Title i Alternate Text opcije i to uvijek kada u vašim člancima objavljujete slike.
Rezultat pretraživanja prema Title i Alt text je vidljiv na stranici images.google.com i nemojte propustiti priliku povezati ključne riječi članka sa ključnim riječima slika u Title i Alt text tagovima.
Ovo je čest propust kod webmastera, što zbog lijenosti, što zbog neznanja. Zapamtite, ovaj je članak pisan u namjeri da 100% pokrije potpunu optimizaciju, stoga iskoristite sve mogućnosti. Objavljujete li slike koje su npr. upravo “skinute sa fotoaparata” i njihov je naziv sličan ovome DCS001978.jpg preimenujte sliku nekom od ključnih riječi, recimo seo.jpg. Osim što ćete povezati naziv slike sa ključnom riječi članka, pomoći će vam i da se bolje organizirate na samom poslužitelju na kojemu je smještena vaša web stranica.

Prijavite svoj novi članak tražilicima koristeći XML sitemap
Još jedna izvrsna stvar je obavjestiti tražilice nakon napisanog novog članka da se sadržaj na vašoj web stranici promjenio i da postoji novi članak, novi URL. To se pogotovo odnosi na stranice koje ne osvježavaju često svoj sadržaj, te ih stoga tražilice ne posjećuju svakodnevno u potrazi za indeksiranjem nečega novog.
Plugin koji će to učini za vas je Google XML Sitemaps.
Neka vas naziv plugina ne zavara. Osim prijave sitemapa na tražilicu Google, sadržaj će biti prijavljen i na tražilice Bing, Yahoo i Ask.com. Dakle najpopularnijim i najčešće korištenim tražilicama.
Ukoliko sitemap ne bude nakon objave članka automatski poslan ili napravite izmjene na već postojećem članku, dobro je ručno pokrenuti nadogradnju i poslati ažuriran sitemap tražilicama.

alt


Zaključak

Kako biste izvukli najviše što možete od svoje web stranice i povećali prisutnost na tražilicama pažljivim odabirom ključnih riječi, tematski vezanima uz članak, savjetujem vam da se pridržavate slijedećeg:

1. Ključna riječ se nalazi u Naslovu članka
2. Naslov članka počinje sa Ključnom riječi
3. Naslov članka je formatiran H1 (H2, H3) tagom
4. Permalink sadrži Ključnu riječ
5. All in one SEO Title, Description i Keywords sadrže Ključne riječi
6. Tekst članka sadrži Ključne riječi ali ne više od 5% ukupnog broja riječi koje tekst članka sadrži
7. Slika unutar članka sadrži Ključne riječi u Title i Alternate Textu
8. Tekst članka sadrži Bold Ključne riječi
9. Tekst članka sadrži Italic Ključne riječi
10. Tekst članka sadrži podcrtane Ključne riječi
11. Tekst članka sadrži linkove sa Ključnim riječima (anchor) na druge članke iste web stranice
12. Tekst članka sadrži linkove sa Ključnim riječima (anchor) na druge web stranice
13. Tekst članka sadrži Ključne riječi među prvih 100 riječi i među zadnjih 100 riječi teksta
14. Prijavite novo objavljeni članak tražilicama putem XML Sitemapa

Dakle, iz očitih je razloga jasno zašto se ključne riječi moraju nalaziti unutar naslova, opisa i teksta članka.
One će uobličiti vašu stranicu u tražilicama jasnu i nedvojbeno točnu lokaciju koja je upravo tim ključnim riječima povezana sa interesom posjetitelja koji putem tražilica dođu na nju. Kako vam stranica ne bi bila označena kao SCAM neka broj ključnih riječi ne bude veći od 5% ukupnog zbroja svih riječi u tekstu.
Riječi unutar članka koje u podctane, boldane ili pisane nakošeno daju do znanja tražilicama da su one nekada važnije od ostalih riječi. Ukoliko pojedine riječi npr. Ključne riječi naglašavamo ističući ih drukčijim formatiranjem od cijelog teksta i na taj način im skrećemo pažnju čitatelju odnosno posjetitelju, isto će učiniti i tražilice. Istaknuti ih.

 

Ovu SEO strategiju je poželjno koristiti i za ostale CMS platforme kao i naravno za obične statične HTML stranice. Budući da je WordPress trenutno jedan od najpopularnijih blogerskih alata koji se sve više razvija u punopravni CMS, odlučio sam se upravo za njega kao primjer.

Leave A Response